VÄRÄHTELYSTÄ
Koko kosmos värähtelee ja niin värähtelemme me ihmisetkin
Tässä kerron sinulle hieman värähtelevistä soinnuista sekä niiden vaikutuksesta aivoihimme ja sitä kautta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.


Äänimaljoja ja gongia soitetaan kumauttamalla niitä lempeästi pehmustetulla malletilla. Malletti on eräänlainen "iskin", joka kevyesti osuessaan äänimaljan reunamaan tai gongin pintaan saa aikaan pehmästi kumisevan, värähtelevän soinnun.

Kehomme nesteet vastaanottavat sointujen värähtelyn - alkaa värähtelyn kommunikaatio nesteissä ja tämän (sekä muita tuntemuksia) sinä saatat kehollisesti tuntea, aistia ja kokea sointumatkan tai äänimaljahoidon aikana. Kehosi materiasta suurin osa on erilaisia nesteitä, plasmaa - nesteitä on myös soluissasi ja solujen väleissä. Kaikkein suurin osa sinusta ja minusta on kuitenkin tilaa eli niin kutsuttua energiaa eli värähtelyä. Jotkut kertovat, että äänimaljojen vaikutus saa sinut ja solusi värähtelemään, mutta se ei suinkaan ole totta, sillä sinä ja solusi värähtelevät jo - koko ajan! Sinä olet värähtelyä. Värähtely on myös ensimmäinen liikemallimme.

Joskus kuitenkin voi käydä niin, että jossain kohtaa olemuksessasi tila on unohtanut itsensä (mutta ei lopettanut värähtelyään). Se voi ilmentyä esimerkiksi lihasjumina tai -kipuna, onttona olona taikka vain tiedostamattomuutena. Tässä vaiheessa värähtelyn kommunikaatio nesteissä tulee varsin oleelliseksi! Nesteiden värähtely "unohtuneen tilan" ympärillä lähtee herättälemään uinuvaa, tuoden huomiota ja kutsuu takaisin tietoisuuteen. Kun tila herää, voit kokea pulpahduksen, avoimuuden, värin, kuvion tai mikä ikinä onkaan tapasi kokea - ei ole mitään oikeaa/tiettyä tapaa kokea. Värähtelyn kommunikaatiota kutsutaan myötäresonaatioksikin, joka mielestäni hyvin kuvastaa kutsumista takaisin tietoisuuteen.

Äänimaljojen, mutta erityisesti gongin resonaatio luo myötäresonaation lihaksien, luiden ja sisäelinten ominaistaajuuksien kanssa. Resonaation vaikutus voi kulkeutua syvälle kehoon ja sisäelimiin, näin mahdollisesti avittaen rentoutumista sekä palautumista. Rentoutuessa hermostomme alkaa toimia elimistöä tasapainottavasti ja keho voi saada mahdollisuuden korjata itse itseään. Rentoutuminen ja hellittäminen hellii myös kiertäjä- eli vagushermoa, saatat havaita tämän sointumatkan/äänimaljahoidon aikana esimerkiksi vatsan pienenä kurinana, lämpimänä tunteena suolistossa, leuan tuntemuksina, jne. Äänimaisemassa lepäilyn jälkeen olo monesti tuntuu levänneeltä ja uni on sen jälkeen erityisen ravitsevaa ja syvää, unimaailmakin saattaa näyttäytyä rikkaana. Monesti myös erilaiset kivut ja jännitykset lieventyvät tai katoavatkin.

Miten värähtelevien sointujen luoma meditatiivinen kokemus on tutkittu aivojen näkökulmasta?

Meditatiivisen läsnäolon/rentoutumisen aikana seuraavat aivoalueet aktivoituvat:

Mantelitumake
vastuussa tunteista, limbisen järjestelmän osa
Hippokampus

vastuussa tunteista ja muistista, limbisen järjestelmän osa
Aivorungon etuosa
vastuussa hereillä olemisesta ja valppaudesta
Hypotalamus ja keskiaivot
vastuussa tahdosta riippumattomien elintoimintojen ohjauksesta


Läsnäolon, meditaation ja värähtelyn vaikutus tavoittaa myös aivoaallot - ne hidastuvat. Ihmisolennoilta löytyy viisi perus aivoaaltoa (taajuutta), ne ovat seuraavat:

Gamma-taajuus
(hyper)aktiivisuus, nopea liike, aivot ovat vastaanottavaiset kuulemalleen, "voin tehdä mitä vain!"
Beta-taajuus

ns. arkitaajuus, ajattelu, analysointi, keskittyminen, hereillä oleminen
Alpha-taajuus

tästä alkaa aivoaaltojen hidastuminen, rauhoittuminen, maadoittuminen, mielen kirkkaus, "en mieti mitään", hetki juuri ennen nukahtamista
Theta-taajuus

ajatteleva mieli siirtyy sivuun, meditaatio, uni, syvempi tietoisuus, rauha, lisääntynyt luovuus (tämä taajuus on hyvin mahdollista saavuttaa äänimaljojen ja gongin luomassa sointumaisemassa)
Delta-taajuus

syvä hiljentyminen, syvä meditaatio, syvä uni, transsi (tämäkin taajuus on mahdollista saavuttaa sointumatkalla)

Aivoaaltojen hidastuminen voi luoda sointumatkan aikana erikoisia ja jänniä tuntemuksia koko olemuksessasi.

Aivoaaltojen hidastuminen on tärkeää kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille, sillä kehon luonnollinen kyky hoitaa ja korjata itseään toimii silloin. Aivoaaltojen hidastuessa theta-taajuudelle mahdollistuu myös mielen hellittäminen.

On huomattava, että jokaisen ihmisen kokemus on ainutlaatuinen ja jokainen moniulotteisesti tiedostaa äänen sekä värähtelyn yksilöllisesti. Täten myös reaktiot vaihtelevat.


©Luontoinen

Tekstien & kuvien kopioiminen kielletty!