VIDEOMAAILMA

Täältä löydät sanallisesti ohjattuja rentoutuksia sekä rauhallisia joogahetkiä. Luethan ensin kuvaukset videoiden alta! Taso I kertoo joogahetken olevan passeli aloittelijoille ja Taso II vinkkaa, että sinulla voisi olla jo vähän aiempaa kokemusta jooga-asanasta! :) Videotunnit ovat hieman erilaisempia, mitä autenttiset joogatuntini. Tule tunneilleni tutustumaan ihan livenäkin!

Rentoutus 20 minuuttia
Sanallisesti ohjattu kehotietoisuutta lisäävä rentoutus. Voit vastaanottaa rentoutuksen selinmakuuasennossa (tai jossain muussa, sinulle sopivassa makuuasennossa). Asettaudu sopivan pehmeän alustan päälle. Voit myös varata tyynyn päänaluseksi, viltin yllesi sekä halutessasi rullatun viltin polvitaipeiden alle tuomaan helpotusta alaselälle. Jos sinulla on silmälasit, otathan ne pois rentoutuksen ajaksi. Sulje tai laita äänettömälle mahdollisesti häiritsevät laitteet.

Rentoutus 20 minuuttia
Sanallisesti ohjattu veden elementtiä ja luontoyhteyttä tutkiva rentoutus/mielikuvamatka. Voit vastaanottaa rentoutuksen selinmakuuasennossa (tai jossain muussa, sinulle sopivassa makuuasennossa). Asettaudu sopivan pehmeän alustan päälle. Voit myös varata tyynyn päänaluseksi, viltin yllesi sekä halutessasi rullatun viltin polvitaipeiden alle tuomaan helpotusta alaselälle. Jos sinulla on silmälasit, otathan ne pois rentouksen ajaksi. Sulje tai laita äänettömälle mahdollisesti häiritsevät laitteet.

Läsnäolo 30 minuuttia
Sanallisesti ohjattu tietoisen läsnäolon hetki, jossa huomioidaan omaa luonnollista hengitystä. Hengityksen huomioimista tuetaan kohdentamalla kädet eri kohtiin kehoa. Asettaudu sopivan pehmeän alustan päälle selin- tai koukkuselinmakuulle ja ota kehon viereen kaksi tyynyä (voit avustaa niillä käsiesi asentoa laittamalla tyynyt esim. olkavarsien alle). Halutessasi varaa pieni tyyny päänaluseksi, viltti yllesi sekä mahdollisesti rullattu viltti polvitaipeiden alle tuomaan helpotusta alaselälle. Jos sinulla on silmälasit, otathan ne pois rentoutuksen ajaksi. Sulje tai laita äänettömälle mahdollisesti häiritsevät laitteet. Hengityksen huomiointi sopii hyvin helpottamaan nukahtamista.

JooGaa 15 min
"selän aalto"
(taso II)

Tämä joogavartti on mehustelevaa ja liikkuvaa selän aaltoilua, seuraa omaa vapaata liikettäsi. Aloitetaan risti-istunnasta ja maayhteydestä. Miten sinun kehossasi syntyy lempeä, aaltomainen liike? Sitä tutkitaan myös konttausasennossa, josta sujahdetaan kiertoon sujauttamalla toinen käsi rintakehän alta toiselle puolelle ja keho seuraa hengittävään spiraaliin (parsva balasana). Keinuttelevasta koirasta polvi-istunnan kautta kissa-lehmään (chakravakasana). Tuokio päättyy risti-istuntaan. Tunne virtaavuus olemuksessasi, pehmeys. Sopii oikein hyvin tehtäväksi silloin, kun kaipaat läsnäoloa kehossasi. Tarvitset luistamattoman alustan ja tyynyn tai taitellun viltin. Jos sinulla on polvi-, ranne- tai olkapäävaivoja, jätä tämä hetki tuonnemmaksi tai tee erityisen kuunnellen (ehkä varioiden omien tuntemuksien mukaan).

Opetusvideo, miten syntyy kissa-lehmä (chakravakasana)
- Elvyttävää selkärangan voitelua, sisäelinten hoivaa, kudosten notkistelua
- Voit laskeutua myös kyynärvarsille (eli kämmenpohjat, kyynärvarret ja kyynärpäät ovat lattiassa)

JooGaa 50 min
"maassa"
(taso I & II)
Tämä hidastempoinen joogatunti sijoittuu lattiatasoon, selin tehtäviä jooga-asanoita. Huomioi maan vetovoima sekä -kannattelu; tunnustele antautumista maan vetovoimalle, salli kehosi ja olemuksesi olla maan kannattelussa. Miten koet nämä jooga-asanassa? Tunti aloitetaan kylkimakuuasennosta, josta siirrytään rauhoittavaan ja irtipäästävään apanasanaan. Tunne apanasanassa hengityksen ja liikkeen samanhetkisyys, aalto. Matka jatkuu seuraaviin: silta (setu bandha sarvangasana), kyyhkynen selinmakuulla (supta kapotasana - voit katsoa ensin "kyyhkynen" -opetusvideon tästä alempaa), kierto selinmakuulla (jathara parivartanasana). Akuuteissa selkävaivoissa tee tuntemuksia kuunnellen. Tarvitset alustan sekä kolme tyynyä tai kolme vilttiä, voit myös vain kuunnella sanallista ohjausta.

Opetusvideo, miten syntyy kyyhkynen (eka pada rajakapotasana)
- Vältä asentoa mikäli sinulla on polvivaivoja, akuutti alaselän tai Si-nivelen kipu (myöhemmin käytä aina apuvälineitä ja lähesty asanaa tutkien sekä tunnustellen)
- Mikäli sinulla on tiukat nivuset, tee maltilla ja lähesty hissukseen

JooGaa 40 minuuttia
"tunnustellen"
(taso I & II)

Tämä hidastempoinen ja tunnusteleva joogahetki aloitetaan koukkuselinmakuulta, josta jatketaan mm. jalan ojennukseen koukkuselinmakuulla (supta padangustasana) sekä istuen tehtävään kiertoon (marichyasana III - voit katsoa ensin opetusvideon tästä alempaa). Tarvitset alustan, kaksi kertaa koko jalkasi pituisen vyön tai huivin (joogavyöksi), viltin ja/tai tyynyn. Kierroissa tuki on aina selkärangan etupuolella. Muista myös juurtumien, tila ja spiraali. Jos sinulla on akuuttia selkävaivaa, lähesty kiertoa hyvin lempeästi ja ilman kipua, hengitys kulkee vapaasti.

Opetusvideo, miten syntyy kiertoasennot
- Tässä esimerkkinä Marichin asento III
- Sama ohjeistus ja periaate on kaikissa kierroissa (juurtuminen, tila, vapautuminen kiertoon, spiraali)
- Mikäli sinulla on selkävaivoja tutki tätä kiertoa hyvin lempeästi, ilman kipua
- Hengitys kulkee kierroissa vaivatta
(oho, täs videos ei oo kuvanlaatu ihan the best ;)

JooGaa 55 minuuttia
"tilaa"
(taso II)

Tällä joogatunnilla tunnustellaan sisäistä ja ulkoista tilaa. Miten aistin tilan tuntemuksen, miten tila liikuttaa ja kannattelee? Huomioi, miten sisäinen ja ulkoinen tila tukee sinua ratsastajan asennossa (ashwa sanchalanasana) ja sallii kierron syntyä lempeästi sisältä. Tunti etenee kohti kyyhkysen asentoa (eka pada rajakapotasana), ehkä katsot opetusvideon siihen ensin. Tarvitset tälle tunnille luistamattoman alustan, kaksi vilttiä ja tyynyn tai kaksi tyynyä ja viltin. Jätä tämä tunti myöhempään, mikäli sinulla on akuuttia polvivaivaa, alaselän tai Si-nivelen kipua. Jos sinulla on ranteissa tai olkapäissä vaivaa, voit kokeilla varioida kyynärvarsilla tai istuen osan asanoista.

JooGaa 15 minuuttia
"häntää heilutellen"
(taso II)

Joogahetki aloitetaan lapsenasennosta (balasana), josta jatketaan matkaa häntää heiluttellen konttausasentoon ja alaspäin katsovaan koiraan (adho mukha svanasana). Selän herättelyä myös seisten ja kyykyssäkin (malasana). Tunnustele kyykyssä maasta, koko kehon läpi kulkevaa voimaa (suunnat). Tämä tuokio sopii erityisen hyvin tuomaan alkavaan päivään luottamusta, leikkisyyttä ja iloa! Tarvitset luistamattoman alustan.

JooGaa 10 minuuttia
"uniaika"
(taso I & II)
Pehmeä ja hyvin lempeä joogahetki, johon voi laskeutua vaikka sängyssä ennen nukkamaan menoa. Tarvitset alustan, rullatun viltin ja pehmeän tyynyn, jonka voit laittaa vilttirullan päälle muodostaaksesi kotitekoisen bolsterin. Mikäli sinulla on oma bolsteri/putkityyny, käytä sitä. Joogahetki aloitetaan lapsenasennosta ja päättyy selinmakuulle, johon voit vaikka nukahtaa.

JooGaa n. 15 minuuttia
"aaltoilua"
(taso II)
Hengittävä joogahetki. Aaltoillaan erityisesti selän alueella. Tämä joogahetki on sinulle, joka olet jo aiemmin tutustunut polvi-istuntaan (virasana), kala-asentoon (matsyasana) sekä kehotietoiseen liikkeeseen. Voit myös ensin katsoa videon ja sen jälkeen tehdä mukana! :) Tarvitset alustan, kaksi rullattua vilttiä, tyynyn sekä mahdollisesti taitellut villasukat (nilkkojen apuriksi).

JooGaa 15 min
"seisten"
(taso II)
Joogahetki koostuu seisoma-asennoista sekä alaspäin katsovasta koirasta. Alussa tunnustelevaa vapaata liikettä, hengittävän maayhteyden luomista. Tuoliasento (utkatasana) keskittää, eteentaivutus (uttanasana) vapauttaa niskaa ja takalinjaa. Korkeampi ratsastajan asento (utthita ashwa sanchalanasana) tuo vakautta ja vahvuuttaa (huom, voit myös tuoda takajalan polven maahan), jonka jälkeen sujahdetaan tassuttelemaan alaspäin katsovaan koiraan. Tämä tuokio sopii mainiosti tuomaan alkavaan päivään energiaa tai lisäämään virtaa päivän aikana. Tarvitset luistamattoman alustan ja paljaat päkiät & varpaat. Akuuteissa polvi- ja selkävaivoissa jätä tämä hetki tuonnemmaksi!

Lepohetki
Restoratiivinen, palauttava eteentaivutus sidottu kulma -asennossa (baddha konasana). Hengitä tilaa lantioon, lonkkiin ja selkään, niskaan asti.
- istu taitellun viltin päälle, istuinkyhmyt laskeutuu maahan
- tuo jalkapohjat yhteen, jalat timantin muotoiseen asentoon. Jalkoja ei tarvitse vetää lähemmäs lantioita, näin nivusten alue pysyy vapaana
- anna timantin aueta nivusista ja tue jalat vilteillä/tyynyillä
- lantio & istuinkyhmyt juurtuu maahan
- suuntaa jalkapohjia hiukan toisiaan kohti
- tunne tila, tuki ja maayhteys, päälaki suuntautuu hitusen ylös
- eteentaivutus syntyy nivusista
- lapaluiden alaosat suuntautuu ristiluuta kohti, risti- & häntäluu vapautuu maata kohti
- voit viipyä tässä pitkään ja antaa hengityksen tuoda tilaa ja vapautta
- kun tulet pois eteentaivutuksesta, suuntaa jalkapohjia toisiinsa seuraten rauhallisesti kehon läpi kulkevaa voimaa

Lepohetki
Restoratiivinen, palauttava "jalat tuolilla asento" on hyvin mukava vaihtoehto jalat seinälle asentoon (viparita karani). Rakenna sinua hyvin tukeva ja kannatteleva pesä, tue myös pää ja kädet. Pesämateriaalissa ei tarvi säästellä, vaan tue itseäsi niin paljon, kuin vain tarvii. Viltit, tyynyt ja pyyhkeet käyttöön! Voit halutessasi laittaa viltin yllesi ja silmätyynynkin, taiteltu viltti vatsan päällä tuo extra-turvaa. Jää tähän pitkäksi aikaa (esim. 10-60 min). Kun tulet pois, tuo hitaasti yksi jalka kerrallaan vatsan päälle ja kellahda toiselle kyljelle. Siitä hissukseen omaan tahtiisi istumaan.

Lepohetki
Restoratiivinen, palauttava lapsenasento. Tuetussa lapsenasennossa voi täysin antautua maanvetovoimalle, tuntea sen rentouttavan ja rauhoittavan vaikutuksen.
- tule polvi-istuntaan, rakenna rullatuista vilteistä ja tyynystä putkityyny tukemaan keskilinjaasi (tee siitä niin korkea, että voi tuntea olosi täysin mukavaksi ja tuetuksi
- tuo isovarpaat yhteen ja anna nivusten avata polvien suunta viistosti (muodostuu V)
- tarvittaessa laita rullattua vilttiä/tyynyä nilkkojen & takapuolen väliin tukemaan, eli pyrstön ei tarvitse keikkua ilmassa ;)
- ennen laskeutumista eteentaivutukseen, tunne sisäänhengityksellä tila koko selkärangan alueella, hännästä päälakeen
- eteentaivutus syntyy nivusten alueelta ja tila kehossa pysyy
- kädet hakeutuvat sinulle sopivaan paikkaan, lapaluiden alakärjet suuntaavat kohti ristiluuta, jolloin myös niska pysyy vapaata
- salli hengittävän rentouden hiipiä ristiluusta häntään, päälakeen ja pään takaosaan
- voit jäädä tähän pitkäksikin aikaa, pään asentoa vaihda tuntemuksien mukaan
- poistuessasi asennosta tuo kämmenpohjat ohimojen tasolle, suuntaa kämmenpohjia ja jalkapöytiä maahan, seuraa maasta nousevaa impulssia ja tule rauhallisesti istumaan
!! polvivaivoissa vältä asentoa tai käytä runsaasti apuvälineinä vilttejä ym, kipua tai epämukavuutta ei saa olla !!

Jätä palautetta videoista!