VIDEOMAAILMA

Täältä löydät sanallisesti ohjatun rentoutuksen sekä muutamia joogahetkiä. Luethan ensin kuvaukset videoiden alta! :)

Rentoutus 20 minuuttia
Sanallisesti ohjattu kehotietoisuutta lisäävä rentoutus. Voit vastaanottaa rentoutuksen selinmakuuasennossa (tai jossain muussa, sinulle sopivassa makuuasennossa). Asettaudu sopivan pehmeän alustan päälle. Voit myös varata tyynyn päänaluseksi, viltin yllesi sekä halutessasi rullatun viltin polvitaipeiden alle tuomaan helpotusta alaselälle. Jos sinulla on silmälasit, otathan ne pois rentoutuksen ajaksi. Sulje tai laita äänettömälle mahdollisesti häiritsevät laitteet.

JooGaa 40 minuuttia
"tunnustellen"
(taso I & II)

Tämä hidastempoinen ja tunnusteleva joogahetki aloitetaan koukkuselinmakuulta, josta jatketaan mm. jalan ojennukseen koukkuselinmakuulla (supta padangustasana) sekä istuen tehtävään kiertoon (marichyasana III). Tarvitset alustan, kaksi kertaa koko jalkasi pituisen vyön tai huivin (joogavyöksi), viltin ja/tai tyynyn. Kierroissa tuki on aina selkärangan etupuolella. Muista myös juurtumien, tila ja spiraali. Jos sinulla on akuuttia selkävaivaa, lähesty kiertoa hyvin lempeästi ja ilman kipua, hengitys kulkee vapaasti.

JooGaa 55 minuuttia
"tilaa"
(taso II)

Tällä joogatunnilla tunnustellaan sisäistä ja ulkoista tilaa. Miten aistin tilan tuntemuksen, miten tila liikuttaa ja kannattelee? Huomioi, miten sisäinen ja ulkoinen tila tukee sinua ratsastajan asennossa (ashwa sanchalanasana) ja sallii kierron syntyä lempeästi sisältä. Tunti etenee kohti kyyhkysen asentoa (eka pada rajakapotasana). Tarvitset tälle tunnille luistamattoman alustan, kaksi vilttiä ja tyynyn tai kaksi tyynyä ja viltin. Jätä tämä tunti myöhempään, mikäli sinulla on akuuttia polvivaivaa, alaselän tai Si-nivelen kipua. Jos sinulla on ranteissa tai olkapäissä vaivaa, voit kokeilla varioida kyynärvarsilla tai istuen osan asanoista.

JooGaa 15 minuuttia
"häntää heilutellen"
(taso II)

Joogahetki aloitetaan lapsenasennosta (balasana), josta jatketaan matkaa häntää heiluttellen konttausasentoon ja alaspäin katsovaan koiraan (adho mukha svanasana). Selän herättelyä myös seisten ja kyykyssäkin (malasana). Tunnustele kyykyssä maasta, koko kehon läpi kulkevaa voimaa (suunnat). Tämä tuokio sopii erityisen hyvin tuomaan alkavaan päivään luottamusta, leikkisyyttä ja iloa! Tarvitset luistamattoman alustan.

JooGaa 10 minuuttia
"uniaika"
(taso I & II)
Pehmeä ja hyvin lempeä joogahetki, johon voi laskeutua vaikka sängyssä ennen nukkamaan menoa. Tarvitset alustan, rullatun viltin ja pehmeän tyynyn, jonka voit laittaa vilttirullan päälle muodostaaksesi kotitekoisen bolsterin. Mikäli sinulla on oma bolsteri/putkityyny, käytä sitä. Joogahetki aloitetaan lapsenasennosta ja päättyy selinmakuulle, johon voit vaikka nukahtaa.

JooGaa n. 15 minuuttia
"aaltoilua"
(taso II)
Hengittävä joogahetki. Aaltoillaan erityisesti selän alueella. Tämä joogahetki on sinulle, joka olet jo aiemmin tutustunut polvi-istuntaan (virasana), kala-asentoon (matsyasana) sekä kehotietoiseen liikkeeseen. Voit myös ensin katsoa videon ja sen jälkeen tehdä mukana! :) Tarvitset alustan, kaksi rullattua vilttiä, tyynyn sekä mahdollisesti taitellut villasukat (nilkkojen apuriksi).

JooGaa 15 min
"seisten"
(taso II)
Joogahetki koostuu seisoma-asennoista sekä alaspäin katsovasta koirasta. Alussa tunnustelevaa vapaata liikettä, hengittävän maayhteyden luomista. Tuoliasento (utkatasana) keskittää, eteentaivutus (uttanasana) vapauttaa niskaa ja takalinjaa. Korkeampi ratsastajan asento (utthita ashwa sanchalanasana) tuo vakautta ja vahvuuttaa (huom, voit myös tuoda takajalan polven maahan), jonka jälkeen sujahdetaan tassuttelemaan alaspäin katsovaan koiraan. Tämä tuokio sopii mainiosti tuomaan alkavaan päivään energiaa tai lisäämään virtaa päivän aikana. Tarvitset luistamattoman alustan ja paljaat päkiät & varpaat. Akuuteissa polvi- ja selkävaivoissa jätä tämä hetki tuonnemmaksi!

Lepohetki
Restoratiivinen, palauttava eteentaivutus sidottu kulma -asennossa (baddha konasana). Hengitä tilaa lantioon, lonkkiin ja selkään, niskaan asti.
- istu taitellun viltin päälle, istuinkyhmyt laskeutuu maahan
- tuo jalkapohjat yhteen, jalat timantin muotoiseen asentoon. Jalkoja ei tarvitse vetää lähemmäs lantioita, näin nivusten alue pysyy vapaana
- anna timantin aueta nivusista ja tue jalat vilteillä/tyynyillä
- lantio & istuinkyhmyt juurtuu maahan
- suuntaa jalkapohjia hiukan toisiaan kohti
- tunne tila, tuki ja maayhteys, päälaki suuntautuu hitusen ylös
- eteentaivutus syntyy nivusista
- lapaluiden alaosat suuntautuu ristiluuta kohti, risti- & häntäluu vapautuu maata kohti
- voit viipyä tässä pitkään ja antaa hengityksen tuoda tilaa ja vapautta
- kun tulet pois eteentaivutuksesta, suuntaa jalkapohjia toisiinsa seuraten rauhallisesti kehon läpi kulkevaa voimaa

Lepohetki
Restoratiivinen, palauttava "jalat tuolilla asento" on hyvin mukava vaihtoehto jalat seinälle asentoon (viparita karani). Rakenna sinua hyvin tukeva ja kannatteleva pesä, tue myös pää ja kädet. Pesämateriaalissa ei tarvi säästellä, vaan tue itseäsi niin paljon, kuin vain tarvii. Viltit, tyynyt ja pyyhkeet käyttöön! Voit halutessasi laittaa viltin yllesi ja silmätyynynkin, taiteltu viltti vatsan päällä tuo extra-turvaa. Jää tähän pitkäksi aikaa (esim. 10-60 min). Kun tulet pois, tuo hitaasti yksi jalka kerrallaan vatsan päälle ja kellahda toiselle kyljelle. Siitä hissukseen omaan tahtiisi istumaan.

Lepohetki
Restoratiivinen, palauttava lapsenasento. Tuetussa lapsenasennossa voi täysin antautua maanvetovoimalle, tuntea sen rentouttavan ja rauhoittavan vaikutuksen.
- tule polvi-istuntaan, rakenna rullatuista vilteistä ja tyynystä putkityyny tukemaan keskilinjaasi (tee siitä niin korkea, että voi tuntea olosi täysin mukavaksi ja tuetuksi
- tuo isovarpaat yhteen ja anna nivusten avata polvien suunta viistosti (muodostuu V)
- tarvittaessa laita rullattua vilttiä/tyynyä nilkkojen & takapuolen väliin tukemaan, eli pyrstön ei tarvitse keikkua ilmassa ;)
- ennen laskeutumista eteentaivutukseen, tunne sisäänhengityksellä tila koko selkärangan alueella, hännästä päälakeen
- eteentaivutus syntyy nivusten alueelta ja tila kehossa pysyy
- kädet hakeutuvat sinulle sopivaan paikkaan, lapaluiden alakärjet suuntaavat kohti ristiluuta, jolloin myös niska pysyy vapaata
- salli hengittävän rentouden hiipiä ristiluusta häntään, päälakeen ja pään takaosaan
- voit jäädä tähän pitkäksikin aikaa, pään asentoa vaihda tuntemuksien mukaan
- poistuessasi asennosta tuo kämmenpohjat ohimojen tasolle, suuntaa kämmenpohjia ja jalkapöytiä maahan, seuraa maasta nousevaa impulssia ja tule rauhallisesti istumaan
!! polvivaivoissa vältä asentoa tai käytä runsaasti apuvälineinä vilttejä ym, kipua tai epämukavuutta ei saa olla !!

Jätä palautetta videoista!